Värt att läsa!

Skriven av Malin Sundqvist, www.kattstatus.se

BACKYARD BREEDING! 

Backyard breeding avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln. Vi på Kattstatus tar avstånd från Backyard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa. Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Backyard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning.

Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet. Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!


 

BACKYARD BREEDING SERIÖS UPPFÖDNING
1. Motivet för avel:
Det är kul, bra för barnen, vill ha söta kattungar efter sin hona, för att tjäna pengar.
Gör inget urval på köpare och vägrar sällan att sälja, även om köparen är olämplig.
1. Känner en hängivenhet i att producera kattungar av hög kvalitet. Är allvarlig intresserad av sin hobby. Investerar så mycket i kattungarna att h*n kämpar för att det ska gå jämnt upp, går sällan eller aldrig med vinst. Säljer endast ungar till godkända köpare.
Avlar inte på en hona för att producera söta kattungar.
Kan ibland  kastrera en dyrt inköpt hona eller hane om denna visar sig olämplig att avla på, tar hellre förlusten än att avla på en olämplig katt.
2. Avlar på familjens katt med hane av samma ras och/ eller annan rasblandning.  Är endast intresserad av att få fram renrasiga eller delvis renrasiga kattungar. Har ingen förståelse eller intresse för genetik, stamtavlor,  blodslinjer, eller avelsprogram. 2. Syftet med planerade parningar är att framhäva eller minimera särskilda kvaliteter genom  noggrann selektion och utparning.
3. Även om katten (far/mor till kattungarna) kan vara väl älskat, testas de inte för genetiska problem inom berörd ras/raser, inte heller tas hänsyn till andra genetiska problem som t ex navelbråck eller kryptorchism. 3. Avlar inte på katter som inte uppnått lämplig ålder. Ser till att få avelsbeståndet testat för genetiska problem inom berörd ras. Kan uppvisa dokument på utförda tester.
4. Kattungarna veterinärbesiktigas inte och vaccineras mycket sällan. Uppfödaren är okvalificerad att ge hjälp om det uppstår problem 4. Med kattunge medföljer dokument på veterinärbesikting, vaccinationer och ett försäljningskontrakt. Är kvalificerad och villig att hjälpa ägare ta itu med eventuella problem
5. Säljaren har liten kunskap om rasens/rasernas historia, om rasklubbens rekommendationer eller om rasstandarden. Kan hävda att detta  spelar ingen roll eftersom  kattungen skall vara "bara ett husdjur". 5. Älskar rasen och kan tala länge om dess bakgrund, temperament och idealtyp. 
6. Ungar föds upp i provisoriska inkvarteringar, ibland ohälsosamma, vilket tyder på brist på långsiktiga investeringar i avel och brist på sann omsorg för kattungarnas välbefinnande.  6. Har investerat i tid och utrustning för kattmamma och kattungar. De föds upp i en miljö som är sanitär och kärleksfull.
7. Trots de bara säljer "husdjur", kan de visa upp registreringspapper på föräldrarna och skryter gärna om alla olika titlar  i stamtavlorna, som bevis på kvalitet. Ändå har säljaren inte ökat sin egen kunskap genom att delta i kattklubbar, rasringar eller lokala föreläsningar. Är inte  intresserad av  att ställa ut sina egna katter för att "bevisa" kvalitet. 7. Tillhör alltid en kattklubb kan vara SVERAK, FIFe, WCF, CFA, TICA mm. Ofta också någon rasring. De visar en kärlek till hobbyn att föda upp renrasiga katter. Kan ställa ut sina katter som ett objektivt test av hur hans/hennes katter i avel uppfyller standarden och kan i andra fall förklara standarden och varför enbart titlar inte säger något om kattens kvalitet.
8. Kan vara ovillig att visa en köpare hela kullen eller att visa upp mamman till kullen. Kan inte, eller kommer inte att jämföra/kritisera ungarna eller deras  förfäder. Pratar bara om hur söta kattungarna är. 8. Visar kull och mamma i en sanitär miljö. Hjälper köpare utvärdera och välja en kattunge. Förklarar kriterier för "utställningskvalitet" kontra "sällskapskvalitet". Försöker ofta matcha rätt katt med rätt blivande ägare.
9. Priserna ligger några tusen under en rasren registrerad kattunge men marknadsförs som en renrasig oregistrerade eller blandras (obs kan även vara renrasig registrerade med stamnamn till fullpris), eftersom en BYB vill bli att kattungarna flyttar snabbt och få bra betalt. Har ofta inga problem att sälja över telefon/mail eller att lämna över katten snabbt och lätt. Har i många fall inga problem att sälja ungarna innan 12 veckors ålder trots lag på detta. 9. Priserna kommer att ligga inom ramen för rasen. Priset kommer inte spegla allt som uppfödaren investerat i ungarna. En seriös uppfödare gör aldrig några vinster från försäljning av sina kattungar. Säljer oftast inte utan personlig kontakt. Säljer inga kattungar under 12 veckors ålder. Uppfödaren kommer att ställa frågor och be dig berätta om dig själv.
10. Känner ingen oro inför framtiden för enskilda kattungar, eller rasen/raserna som helhet. Om du inte kan behålla din kattunge får du ingen hjälp eller stöd i omplaceringen. 10. Kommer efter köpet att hjälpa dig med pälsvård ,  svara på frågor eller finnas där om det uppstår problem. Tar tillbaka eller hjälper till med omplaceringen av en kattunge du inte kan ha kvar hellre än att se att den hamnar i fel händer.